Изложба в Музея на хумора и сатирата „Ерата на мемето“

Предпоследната седмица на месец май е времето, когато цяла България е в Габрово. Поводът е ежегодният Карнавал, който през 2023 навършва (има-няма) 100 години. Ден преди него, на 19 май в Музея на хумора и сатирата се открива дългоочакваната изложба „Ерата на мемето”. В трансформираната зала 7 на Музея посетителите ще се потопят в света на веселите картинки, преобърнали завинаги начините, по които комуникираме и се забавляваме в дигиталното пространство. Изложбата включва примери на популярни мемета от България и света, подбрани и анализирани (съвсем не на шега) от отговорен екип от учени и други свободни електрони. В селекцията на изложбата откриваме задължителните серии мемета за котки и за политици, за култови герои от популярната култура и за феномени на времето, в което живеем. А защо и как да не пресичаме пред трамвай на Цветница, ще ни разкаже фотографът Иван Шишиев.


Темата за меметата в контекста на дигиталната ера и комуникационната трансформация е актуална и едновременно с това любопитна и неизследвана. През последната година екип от Софийски университет, ръководен от проф. Ивайло Дичев и д-р Мила Минева, прави един от първите опити у нас да надникне зад причините, превърнали меметата в културен феномен. Те са разгледани като спонтанна и естествена човешка реакция, като мигновен и безкомпромисен коментар на случващото се около нас. Едновременно с това меметата са видени и като инструмент за себеизразяване, като нова комуникационна единица, която свободно ремиксира образ, текст, смисъл и хумор.

 

Изложбата „Ерата на мемето“ може да бъде разгледана всеки ден от 9:00 до 18:00 в Музея на хумора и сатирата до 2 септември 2023. В месеците след откриването тя ще стане терен и на различни събития и инициативи, насочени към младите хора и любителите на интернет културата. Предстоят проекти с популярни лица от малкия (мобилен) екран, срещи с инфлуенсъри и предизвикателства за посетителите. Следете социалните канали на Музея на хумора и сатирата за актуална информация.

ЕКИП:
Изследване: проф. Ивайло Дичев, д-р Мила Минева, Мария Иванова, Росалина Димитрова
Куратори: Мартина Венкова, Николай Диевски, Маргарита Доровска
Изложбен и графичен дизайн: Мартина Венкова
Текстове: Мартина Венкова, Николай Диевски, Маргарита Доровска 

Откриване: 19 май 2023, 18:00

 

Място: Музей на хумора и сатирата, зала 7, Габрово

Време: 20 май – 2 септември 2023

 

 

Изложбата е част от изследователския проект “Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат”, подкрепен от ФНИ на МОН.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *